Skip to main content
HomeBee Buzz 2020


The Big Bee Buzz - March 27th and 28th, 2020

The Big Bee Buzz brings information and special speakers Kim Flottom, Megan Mahoney, Landi Simone, Dr. Reed Johnson, and Dr. Juliana Rangel for beekeepers of all levels of  experience, from seasoned beekeepers to people who are just interested in beekeeping

Lunch will be provided on Saturday. Admission prices below are per person.

Early bird price for the event is $65 if registered and paid by 1/20/2020

Advance is $75 for members and $85 for non-members if paid by 3/24/2020

Late registration and at the door price is $90 after 3/24/2020 

Children 15 and under with paid adult admission are free

Payment is required at time of registration

Register Now!

 

Schedule of Events

 

Friday Evening (March 27th, 2020):

 

6:00 - 6:25 p.m.         Check-in & Registration

 

6:25 - 6:30  p.m.        Welcome and Opening Remarks - Dane Strickland

 

6:30 - 7:15 p.m.         Dr. Juliana Rangel  -- The behavioral ecology of swarming

 

15 minute break

 

7:30 - 8:15 p.m.          You Pick:

Beginner –  Landi Simone -- Beginner Beekeeper Blunders

Advanced – Megan Mahoney -- Instrumental Insemination of Queen Bees

15 minute break

 

8:30 - 9:15 p.m.          You Pick:                                                                              

All Levels -- Kim Flottum -- 10 Rules for modern beekeeping (animal husbandry)

All Levels -- Dr. Reed Johnson -- Where do honey and pollen come from?  Identifying floral        sources with DNA sequencing

 

 

Saturday (March 28th, 2020):

 

8:30 - 9:00 a.m          Donuts, Check-in and Registration

 

9:00 - 9:45 a.m           Dr. Reed Johnson -- Pesticides: An overview of bee toxicology  

 

15 Minute Break

 

10:00 - 10:45 a.m.        Megan Mahoney –  Save the Bees; Monitor for Pests and Disease!

 

15 Minute Break

 

11:00 - 11:45   a.m.     You Pick:

Beginners – Landi Simone -- Reading the Frames

Advanced – Dr. Juliana Rangel -- The why and how of queen management


11:45 - 1:00     p.m.     Lunch Break

 

1:00 - 1:45       p.m.     You Pick

 Intermediate --  Kim Flottum -- Second season – (After Winter to Next Season)

Advanced -- Dr. Reed Johnson -- Developing novel Varroa controls

 

15 Minute Break

 

2:00 - 2:45 p.m.           You Pick:

Intermediate – Dr. Juliana Rangel --The Biology of Mating

Advanced – Megan Mahoney --What the VSH? Observations from working on a specialized breeding program

 

15 minute break

 

3:00 – 3:45 p.m.          You Pick:

All Levels (Open To The Public) – Landi Simone -- Honey Bees and Pesticides

 Advanced – Kim Flottum -- The Business of Bees – advanced (starting a bee business)

 

15 Minute Break

 

4:00 –  4:30 p.m.         Joint Session:  Q&A Panel with All Speakers

 

4:30 – 4:45 p.m.          Close Silent Auction & Wrap Up


 
Words: 118   Characters: 716 
 DIV > DIV > DIV > P > FONT > RemoveElement